Suri-buitenlandersParamaribo - Suriname heeft naar schatting tussen de 20 en 30 procent van zijn bruto binnenlands product (bbp) te danken aan de sterke affiniteit van buitenlanders van Surinaamse origine met hun land. Het land behoort tot de top van de wereld als het gaat om economisch voordeel van zijn diaspora.
“Rond de 70 procent van de toeristen die Suriname bezoeken bestaat uit diaspora (verspreid volk overal in de wereld). Er moet strategisch beleid hierop worden losgelaten om maximaal voordeel hieruit te halen”. Dit zegt Keith Nurse van de Universiteit van de West-Indies, op basis van wetenschappelijk onderzoek naar het economisch effect van diaspora op de Caribische landen met de grootste diaspora. Deze zijn de Dominicaanse Republiek(New York), Jamaica (Londen), Suriname (Amsterdam) en Guyana (Toronto).

Facetten
Gisteravond is er een documentaire vertoond in TBL Cinemas met daaraan gekoppeld en discussieavond, specifiek over de Surinaamse situatie. Nurse zegt verder dat er twee belangrijke categorieën zijn waar landen als Suriname van ‘hun’ overzeërs profiteren, met name toerisme en economische bedrijvigheid. “Diasporische toerisme heeft verschillende facetten, zoals medisch en plezier. Daarnaast is er een goederenstroom, en wordt er geïnvesteerd in huizen, villa’s, appartementen, en worden bedrijven gesticht”. Volgens Nurse is er ook een enorme spin-off voor andere branches, zoals telecommunicatie, reis en vracht, de luchtvaart, het onderwijs, medisch gebied en entertainment. Hij pleit daarom voor strategisch beleid om Surinaamse diaspora in het buitenland zoveel mogelijk aan te trekken. “Het schrappen van de visumplicht voor buitenlanders van Surinaamse komaf is een stap in de goede richting. Het had allang moeten gebeuren”, vindt Nurse. Het probleem van ‘braindrain’ zou ook omgebogen kunnen worden. “Suriname heeft ook een hoog percentage braindrain. “Maak het mogelijk dat technisch en specialistisch kader voor periodes van twee of drie weken terug kan keren om een bijdrage te leveren. Maak het ook gemakkelijk dat zij bedrijven en ondernemingen hier kunnen komen stichten”, is het advies.

Meer doen
Ook parlementariër Harish Monorath zegt dat er meer gedaan moet worden om Suriname aantrekkelijk te maken voor Suri-buitenlanders.
“Turkije is toegetreden tot de Europese Unie dankzij het feit dat er twee miljoen Turken in Nederland wonen. Er zijn vierde generatie Turken in Nederland die een sterkere band hebben met Turkije. Zij hebben de dubbele nationaliteit ingevoerd. Op dezelfde manier kan de economische output voor Suriname groeien”, weet Monorath. Hij staat achter de afschaffing van de visumplicht, maar vindt ook dat Suriname als bestemming goedkoper gemaakt moet worden. Waar Suriname het meer moet hebben van grondstoffen, zou de diaspora met kennis en kunde op het gebied van duurzame productiesectoren kunnen helpen. “Nederlanders sturen op jaarbasis al 100 miljoen euro naar familie in Suriname”, zegt de volksvertegenwoordiger verder. De vermeende spanningen tussen degenen die ‘gevlucht’ zouden zijn en wie ‘gebleven’ is , noemt hij achterhaald. Hij ondersteunt Nurse in diens roep naar beleid en wetgeving om Suri-buitenlanders nog meer aan te trekken. “De laatste president die een oproep deed aan Surinaamse kinderen om terug te keren was Henck Arron. En zij zijn ook daadwerkelijk teruggekeerd”, aldus Monorath.- door Eliézer Pross